Masło orzechowe, kokosowe, pistacjowe, sezamowe – 5 pomysłów na ich wykorzystanie

masło orzechowe

Rosnąca popularność masła orzechowego z różnych rodzajów orzechów nie wzięła się znikąd-to smakowite produkty, pełne różnorodnych nut smakowych i aromatów, które są jednocześnie źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego. Ze względu na kremową strukturę mogą być stosowane w zróżnicowany sposób. Oto 5 ciekawych pomysłów:

1. Dodatek do owsianki i pożywnego smoothie

Masło orzechowe, kokosowe, masło pistacjowe i sezamowe są wartościowymi dodatkami do zbilansowanego posiłku. Ich zróżnicowane smaki będą komponowały się wieloma dodatkami owocowymi i bakaliami, a mnogość kombinacji, które można stworzyć, sprawia, że żadne śniadanie nie będzie już nudne. Kokos świetnie łączy się z ananasem i mango, pistacja podkreśli smak banana i jagód, masło orzechowe dobrze komponuje się z duszonymi wiśniami, a sezamowe z dodatkami bakaliowymi i świeżymi figami. Co ważne, w tworzeniu kompozycji ograniczeniem jest tylko wyobraźnia i dostępność owoców sezonowych.

2. Baza dressingów do sałatek

Masła orzechowe w połączeniu z octem winnym lub balsamicznym, musztardą, solą i pieprzem stworzą aromatyczną emulsję, która obklei liście ulubionej sałaty i nada innym warzywom nowego wyrazu. Taki dressing może być również dodatkiem do przekąsek w postaci surowych słupków marchewki, selera naciowego, ogórka i papryki.

3. Zamiennik masła lub oleju w pełnoziarnistych ciastkach i batonach zbożowych

Popularne ciastka owsiane, czy zbożowe krajanki z powidłem lub konfiturą zazwyczaj wymagają dodatku jakiegoś tłuszczu. Źródłem tego tłuszczu może być ulubione masło z orzechów lub sezamowe! Takie masła nadają gęstości i jedwabistej struktury wypieką, a przez obecne w nich białko roślinne i makroelementy stają się wartościowym składnikiem słodkich smakołyków i sycą o wiele bardziej. 

4. Smarowidło do kanapek

Prosty i szybki sposób na wykorzystania masła orzechowego, kokosowego, pistacjowego i sezamowego. Świeży chleb, czy grzanka, pełnoziarnisty czy bez glutenu-wedle własnego smaku i potrzeb. Podane w ten sposób masła można doprawić solą lub wzbogacić o dodatek owoców. Jednak kanapki z masłem z orzechów już same w sobie są daniem kompletnym!

5. Torty i desery

Masła z orzechów i sezamowe aż proszą się o wykorzystanie w deserach i tortach. Dodatek do kremu tortowego lub warstwa w deserze na zimno, a nawet w pucharze lodowym-proste rozwiązane, które rozpieści podniebienie.